Nadmierne spożywanie alkoholu etylowego prowadzi do powstania szeregu zaburzeń metabolicznych i biochemicznych w organizmie. Zdrowotne skutki nałogu alkoholowego są złożone i mogą dotyczyć każdej sfery zdrowia człowieka. Alkohol jest substancją wysoce toksyczną. Charakteryzuje się działaniem silnie uzależniającym. Upośledza strukturę i sposób funkcjonowania większości narządów wewnętrznych. Co za tym idzie, zwiększa również ryzyko wystąpienia różnorodnych schorzeń przewlekłych, współistniejących z uzależnieniem. Jednym z nich jest cukrzyca alkoholowa. To poważna przypadłość, powstająca na skutek zakłócenia przebiegu procesów metabolicznych zachodzących w ludzkim ustroju. Spożywanie alkoholu może doprowadzić do wielu powikłań stanowiących potencjalne zagrożenia nie tylko dla zdrowia pacjenta, ale również jego życia.
Podczas nadmiernego spożycia alkoholu w organizmie człowieka dochodzi do utraty elektrolitów i substancji odżywczych. Są one stopniowo wypłukiwane z krwiobiegu, a dodatkowo zaburzona jest ich podaż i wchłanianie. Prowadzi to do odwodnienia i zmniejszenia stężenia glukozy we krwi. Częste sięganie po trunki wiąże się zatem ze zwiększonym ryzykiem hipoglikemii. Ta może prowadzić nawet do śpiączki chorego. Cukrzyca alkoholowa jest szczególnie niebezpieczna dla tych osób, które pijąc nałogowo, nie decydują się na rozpoczęcie terapii choroby alkoholowej. Nieleczone schorzenia metaboliczne prowadzą bowiem do dalszych zaburzeń. Najczęściej są one widoczne w postaci niewydolności wielonarządowych.
Spis treści:
Wpływ alkoholu na poziom cukru we krwi i stan zdrowia alkoholika
Nawet niewielkie spożycie napojów procentowych prowadzi do powstania zaburzeń metabolicznych. Wśród nich wymienia się zaburzenie procesu uwalniania insuliny, glikemię. Ich objawem może stać się cukrzyca alkoholowa. W momencie konsumpcji alkoholu obniża się poziom cukru we krwi, ale zwiększa się wrażliwość tkanek na insulinę wydzielaną przez organy. Jednocześnie rozpoczyna się wzmożony proces wydzielania tego hormonu w trzustce człowieka. Jeżeli jest ona uszkodzona w wyniku patologicznego oddziaływania alkoholu, proces ten może być nawet znacznie zaburzony.
Ze względu na dużą kaloryczność alkoholu etylowego i większości wysoką zawartość węglowodanów w większości napojów alkoholowych, zaleca się ich ograniczenie w codziennej diecie. Nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do rozwoju nie tylko cukrzycy, ale również otyłości brzusznej (brzuch alkoholowy). Sprzyja ryzyku podniesienia cholesterolu i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Alkohol patologicznie wpływa na współpracę układu krwionośnego, nerwowego, odpornościowego. Alkoholizm może ponadto skutkować zaburzeniami takimi jak impotencja alkoholowa czy padaczka alkoholowa. Prowadzi do rozwoju zaburzeń psychicznych, z Zespołem Korsakowa, depresją alkoholową, psychozą alkoholową i bezsennością włącznie. Szkodliwy wpływ alkoholu na organizm człowieka jest zatem złożony i niezaprzeczalny, a czasami nawet widoczny. Nałogowcy zmagają się z czerwoną i opuchniętą twarzą po alkoholu, kwasicą ketonową, a nawet skutkami niepohamowanej wybuchowości i agresji.
Jak rozwija się cukrzyca alkoholowa?
Cukrzyca alkoholowa często rozwija się na skutek uszkodzenia trzustki i jej ostrego zapalenia. Może wynikać również z uszkodzenia wątroby i zaburzenia szlaku metabolicznego zarówno etanolu, jak i węglowodanów w organie. Alkohol wpływa w znaczący sposób na zwiększenie ryzyka niedocukrzenia, czyli nadmiernego spadku poziomu cukru we krwi. Hipoglikemia nie występuje jednak bezpośrednio po spożyciu alkoholu, ale po upływie nawet kilku godzin. Najczęściej występuje w nocy lub w godzinach wczesnoporannych.
Poziom glukozy we krwi ulega ciągłym przemianom wraz z przyjmowanymi pokarmami i napojami. Nie ma znaczenia, czy nałogowiec spożywa alkohol wysokoprocentowy, czy np. piwo. Stan hipoglikemii występuje bowiem na skutek zatrucia alkoholu etanolem i toksynami stanowiącymi półprodukty procesu jego metabolizmu. Etanol powoduje zahamowanie nocnego wydzielania glikogenu przez wątrobę. Ciężkie niedocukrzenie może skutkować atakiem padaczki cukrowej i utraty przytomności, czyli śpiączki cukrowej. W takim przypadku niezbędne staje się podanie dożylnej kroplówki z glukozą. Czy u każdego alkoholika rozwija się cukrzyca alkoholowa? Można jej uniknąć, powstrzymując się od spożywania alkoholu na czczo oraz często kontrolując poziom cukru we krwi. Podstawowym działaniem terapeutycznym powinno być jednak ograniczenie lub całkowite odstawienie substancji odurzającej.
Czym jest cukrzyca alkoholowa? Przyczyny
Mianem cukrzycy nazywa się chorobę metaboliczną. Stan ten objawia się permanentnie zaburzonym poziomem cukru we krwi człowieka. Można wyróżnić dwa typy cukrzycy o zbliżonych do siebie objawach, ale innych mechanizmach etiologicznych. W cukrzycy typu 1 w ustroju człowieka wytwarzana jest zbyt mała ilość insuliny, by sprostać aktualnym wymaganiom metabolicznym. Do mięśni nie dociera glukoza. To prowadzi do jej odkładania się we krwi i wzrostu stężenia cukru (hiperglikemii). Prawidłowo działająca insulina pobudza komórki do pobierania cukru z krwi, stopniowo, ale powoli zmniejszając jego stężenie.
Cukrzyca typu 2 charakteryzuje się z kolei odpornością tkanek na działanie insuliny. Trzustka wydziela nadmiar insuliny. W przypadku cukrzycy alkoholowej do czynienia mamy z zaburzeniem stężenia cukru we krwi, do jakiego dochodzi w wyniku nadmiernego spożycia produktu o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym. Spożywanie nawet najmniejszej ilości alkoholu lub nawet picie piwa na kaca może skutkować gwałtownym skokiem stężenia glukozy w organizmie, a następnie dynamicznym spadkiem, prowadzącym do hipoglikemii.
Jak alkohol wpływa na poziom cukru w krwiobiegu? Cukrzyca alkoholowa i jej objawy
Cukrzyca alkoholowa jest silnie odczuwalna dla każdego chorego. Jej objawy są dokuczliwe i alarmujące. Rozwijają się wraz z upływem czasu i wzrastającym stopniem rozwoju uzależnienia. U większości chorych zalicza się do nich przede wszystkim senność oraz nagły spadek masy ciała. To także wzmożone pragnienie, męczliwość i drażliwość. Osłabia się ogólna kondycja psychofizyczna organizmu. Chory ma coraz większe trudności z koncentracją. Odczuwa częstą suchość w ustach, co przekłada się bezpośrednio na zwiększenie ilości wypijanych dobowo płynów i wydalanego moczu.
Przeszkodą w procesie diagnostycznym jest u alkoholików przede wszystkim brak świadomości trudności i rozwoju schorzenia. Często wypierają oni ze świadomości problem alkoholowy. Stosują mechanizm iluzji i zaprzeczają występującym dolegliwościom. Ukrywają je przed otoczeniem, doprowadzając do skrajnego wycieńczenia organizmu. Zwykle terapeuci i specjaliści mogą zacząć działać dopiero wtedy, gdy cukrzyca alkoholowa staje się groźna dla alkoholika. Zatem wtedy, gdy daje ona widoczne objawy.
Czy możliwe jest leczenie cukrzycy alkoholowej?
Nieleczona cukrzyca prowadzi do szeregu komplikacji i złożonych zaburzeń. W wyniku jej powikłanego przebiegu może dojść u pacjenta do poważnego uszkodzenia wszystkich układów ustroju. Z tego względu szczególne znaczenie ma szybka diagnostyka schorzenia i wdrożenie odpowiedniego postępowania terapeutycznego. Cukrzyca alkoholowa jest możliwa do wyleczenia, ale pierwszym krokiem terapeutycznym powinna być zmiana stylu życia nałogowca. W tym celu najlepiej udać się do specjalisty, który w pierwszej kolejności pomoże w bezpiecznym odstawieniu alkoholu etylowego. W placówkach leczenia uzależnień chorym proponuje się detoksykację alkoholową, Esperal i psychoterapię alkoholizmu. Są to główne elementy kompleksowej terapii choroby alkoholowej. Stosowane jednocześnie i pod ścisłą kontrolą specjalistów są gwarantem najwyższej skuteczności i ograniczenia nawrotu schorzenia. Konieczna może być ponadto konsultacja z diabetologiem i endokrynologiem.
Konsumpcja alkoholu przez diabetyka – wpływ alkoholu na organizm chorego na cukrzycę
Picie ryzykowne i uzależnienie od alkoholu jest szczególnie niebezpieczne dla osób, które chorują na cukrzycę. Ilość wypijanego alkoholu powinna być przez nich ściśle kontrolowana. Napoje procentowe w szczególny sposób wpływają bowiem na kondycję i funkcjonowanie trzustki i wątroby. Organy te odgrywają zaś istotną rolę w procesie metabolizmu i utrzymania prawidłowego stężenia cukru oraz glukozy we krwi. Wątroba traktuje alkohol jak truciznę. Metabolizując toksynę, uszkadza własne komórki. Mimo że ulegają one regeneracji, podczas procesu organ ten zaniedbuje proces regulacji poziomu cukru we krwi. Zajmuje się bowiem wyłącznie jak najszybszym strawieniem toksyny. Wówczas ryzyko wystąpienia hipoglikemii wyraźnie wzrasta w porównaniu do sytuacji trzeźwych diabetyków. Ponadto, po spożyciu etanolu dochodzi do zahamowania procesu przemiany kwasów tłuszczowych. Stanowi to czynnik dodatkowo wzmacniający stan hipoglikemii.
Niedopuszczalne jest ponadto łączenie substancji odurzającej z lekami stosowanymi na cukrzycę. Dotyczy to szczególnie tych farmaceutyków, które zawierają w swoim składzie metforminę. Mowa tu zatem o takich wyrobach medycznych, jak: Formetic, Sifor, Metformax, Avamina (SR), Glucophage (XR). Alkoholizm u diabetyków może prowadzić do zwiększonego ryzyka ich śmierci. Wynika to bezpośrednio z faktu nadmiernego spożywania substancji odurzającej. Należy jednak pamiętać o tym, że zarówno dla osób zdrowych, jak i chorych bezpieczna dawka alkoholu po prostu nie istnieje.
Zostaw swój komentarz